23.2.07

To 77,7% δεν είναι ωραίος αριθμός

Οπως το λέει η MessageLabs είναι. Ήταν αναμενόμενο κάποια στιγμή τα phishing μηνύματα θα ξεπερνούσαν σε όγκο τα email που μεταφέρουν ιούς και δούρειους ίππους και αυτό ακριβώς συνέβη τον περασμένο μήνα. Ειδικότερα για κάθε κατηγορία σκουπιδιού που φτάνει ως τις οθόνες μας:

Διαφημιστικά και λοιπά ανεπιθύμητα μηνύματα (spam): 75,8% επί του συνόλου των email που διακινούνται. Η MessageLabs διαπιστώνει αύξηση 1,5% σε σύγκριση με το Δεκέμβριο και όπως φαίνεται από τα στατιστικά στοιχεία που συγκεντρώνει η εταιρεία η κατάσταση είναι σαφώς βελτιωμένη από εκείνο το μαύρο Ιούλιο του 2004, όταν το ποσοστό των συγκεκριμένων μηνμάτων είχε φτάσει το 94,5%.

Μηνύματα-φορείς ιών: Αντιπροσωπεύουν το 0,83% του συνόλου των μηνυμάτων. Σίγουρα έχει σημειωθεί πρόοδος στην αντιμετώπισή τους από τον Απρίλιο του 2004 (πολύ ζημιάρικο ήταν αυτό το 2004) όταν τα μολυσμένα email αντιστοιχούσαν στο 10% του συνόλου.

Μηνύματα-phishing: Δηλαδή, email που προσπαθούν να ξεγελάσουν τον αποδέκτη καθώς εμφανίζονται να προέρχονται από τράπεζες ή από κάτι απίθανους Αφρικανούς που θέλουν να βγάλουν από τη χώρα τους μερικά εκατομμύρια δολάρια χωρίς να ξέρουν πώς (βαλίτσα με διπλό πάτο;) Αποτελούν το 1,07% του συνόλου των μηνυμάτων και τον Ιανουάριο σημείωσαν την καλύτερη (για αυτά, χειρότερη για εμάς) επίδοσή τους.

Συνολικά, το 77,7% των μηνυμάτων που κυκλοφορούν στο Internet είναι σκουπίδια (τοξικά ή όχι, αδιάφορο).

Μέθοδοι προστασίας;
Τα γνωστά.

  • Φτιάχνετε ένα λογαριασμό email που τον χρησιμοποιείτε σε διάφορα sites που ζητούν εγγραφή και φροντίζετε η κανονική σας αλληλογραφία να εξυπηρετείται από άλλο λογαριασμό. Ο πρώτος θα γεμίσει σκουπιδαριό σε χρόνο μηδέν ο δεύτερος θα είναι αρκετά πιο συμμαζεμένος.
  • Παίρνετε έναν browser της προκοπής (τέτοιος δεν είναι ο ΙΕ 6).
  • Προμηθεύεστε και ένα σοβαρό πρόγραμμα προστασίας (όχι ένα ξερό antivirus).
  • Για καλό και για κακό ενεργοποιήστε και τη ρημάδα τη φραγή των εξερχόμενων τηλεφωνικών κλήσεων μη σας έρθει κανένας λογαριασμός και πάθετε σκοτοδίνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: