21.2.07

Η ΕΕΤΤ πήρε το όπλο της

Είναι λίγο περίεργη η σημερινή ανακοίνωση της ΕΕΤΤ, που υπενθυμίζει στις τηλεπικοινωνιακές εταιρείες ότι πρέπει να κάνουν τη δουλειά τους χωρίς να κάνουν μαντάρα τον ανταγωνισμό. Προειδοποιεί πως έχει βγει παγανιά και πως θα πέσει βούρδουλας αλλά ως εκεί.

Η ανακοίνωση της ΕΕΤΤ


Το έτος 2007 θα αποτελέσει περίοδο έντασης του ανταγωνισμού στα δίκτυα και στις υπηρεσίες ηλεκτρονικών επικοινωνιών στην χώρα μας (Ευρυζωνικές υπηρεσίες, ADSL, triple play). Κατά τους επόμενους μήνες, ο καταναλωτής θα έχει περισσότερες επιλογές αλλά και περισσότερες προκλήσεις, λόγω του επιταχυνόμενου ρυθμού σύγκλησης των τεχνολογιών.

Για να είναι επιτυχής η μετάβαση σε ένα περισσότερο υγιές και ανταγωνιστικό περιβάλλον προς όφελος του καταναλωτή, οφείλουν όλες οι εταιρίες που δραστηριοποιούνται στις αγορές ευρυζωνικών δικτύων και υπηρεσιών να επιδείξουν την αναγκαία υπευθυνότητα αναφορικά με την ενημέρωση των καταναλωτών.

Έχοντας γίνει κοινωνός μιας σειράς αναφορών τελικών χρηστών αναφορικά με δραστηριότητες επιχειρήσεων ηλεκτρονικών επικοινωνιών και δικτύων που φέρονται να παραβιάζουν τα δικαιώματα των καταναλωτών και να στρεβλώνουν τον υγιή και ανόθευτο ανταγωνισμό, η ΕΕΤΤ:
- Υπενθυμίζει στις επιχειρήσεις που παρέχουν δημόσια δίκτυα ή/και υπηρεσίες ηλεκτρονικών επικοινωνιών στον κοινό, την υποχρέωσή τους να τηρούν πιστά την κείμενη νομοθεσία περί προστασίας του καταναλωτή. Ιδίως επισημαίνει τις σχετικές διατάξεις του Ν. 3431/2006 (ΦΕΚ 13/Α/2006) (ιδίως άρθρα 56 και 57) καθώς και του Κανονισμού Γενικών Αδειών (ΑΠ ΕΕΤΤ 390/3/13.6.2006 (ΦΕΚ 748/Β/2006)) (ιδίως Παράρτημα Β, άρθρα 2.1.13, 2.1.14, 2.1.15 και 3),
- Τονίζει ότι με βάση τις ως άνω διατάξεις, μεταξύ άλλων ο πάροχος οφείλει:
1. να εξασφαλίζει την πρόσβαση των καταναλωτών σε πληροφορίες σχετικά με τις ισχύουσες τιμές, τους τυποποιημένους όρους και τις προϋποθέσεις πρόσβασης και χρήσης των υπηρεσιών του οι οποίες να είναι, διαφανείς, πλήρεις, ακριβείς και σαφείς (εύχρηστες), καθώς και να
2. μεριμνά ώστε οι καταναλωτές να έχουν λάβει γνώση των όρων της σύμβασης πριν υπογράψουν την αίτηση συνδρομής.
- Καλεί τις ως άνω επιχειρήσεις οι οποίες δραστηριοποιούνται στην αγορά ηλεκτρονικών επικοινωνιών να ασκήσουν τα δικαιώματά τους, τηρώντας απαρέγκλιτα τις υποχρεώσεις τους και να επιδείξουν την αναγκαία υπευθυνότητα, αναφορικά με την ενημέρωση και το σεβασμό των δικαιωμάτων των καταναλωτών, ως προϋπόθεση για την επιτυχή μετάβαση σε ένα περισσότερο ανταγωνιστικό περιβάλλον.
- Προειδοποιεί την αγορά ότι έχει ήδη εντατικοποιήσει την εποπτεία και τον έλεγχό της επί των εν λόγω επιχειρήσεων και επιφυλάσσεται να λάβει, ασκώντας τις εκ του νόμου αρμοδιότητές της, αυστηρά μέτρα, συμπεριλαμβανομένων κυρώσεων κατά των παρόχων οι οποίοι παραβιάζουν ευθέως ή καταστρατηγούν τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας στον τομέα ηλεκτρονικών επικοινωνιών, εις βάρος των καταναλωτών.
- Συνιστά στους καταναλωτές υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών να ασκούν με υπευθυνότητα το δικαίωμά τους για πλήρη και αναλυτική ενημέρωση, και να απευθύνονται στην ΕΕΤΤ (http://www.eett.gr – email – τηλ. 210 6151000) για προβλήματα ή συγκεκριμένες καταγγελίες.

Ημιανάπαυση τώρα...

Δεν υπάρχουν σχόλια: