8.2.07

Απόφαση ΕΕΤΤ για μετάβαση στο LLU

Στη λήψη Απόφασης σχετικά με τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθούνται για τη μετάβαση από τη χονδρική ευρυζωνική πρόσβαση (υπηρεσίες ΑDSL μέσω δικτύου ΟΤΕ) στην πλήρως αδεσμοποίητη πρόσβαση στον τοπικό βρόχο (ευρυζωνικές υπηρεσίες μέσω δικτύων άλλων παρόχων- LLU), προέβη η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), με στόχο την τόνωση του ανταγωνισμού, την προστασία του καταναλωτή και την προώθηση της ευρυζωνικότητας.

Οι διαδικασίες που αναφέρονται στην Απόφαση, έχουν μεταβατικό χαρακτήρα και θα ισχύσουν μέχρι την τελική απόφαση της ΕΕΤΤ σχετικά με τους όρους της Προσφοράς Αναφοράς Πλήρως και Μεριζόμενης Αδεσμοποίητης Πρόσβασης στον Τοπικό Βρόχο και Υποβρόχο του ΟΤΕ. Η ΕΕΤΤ προχωρά στο βήμα αυτό διότι αφενός ο ΟΤΕ δεν συμπεριέλαβε τέτοιου είδους διαδικασίες στην υποβληθείσα προσφορά του, αφετέρου οι εναλλακτικοί πάροχοι δεν διατύπωσαν τις δικές τους απόψεις στο πλαίσιο της σχετικής δημόσιας διαβούλευσης.

Η ΕΕΤΤ, κατά τη φάση της εφαρμογής της Απόφασης, θα διαβουλευθεί με την αγορά, λαμβάνοντας υπόψη παρατηρήσεις αναφορικά με ζητήματα που τυχόν προκύψουν από την πιλοτική εφαρμογή των προτεινόμενων διαδικασιών καθώς επίσης και προτάσεις βελτίωσής τους, με σκοπό την εξεύρεση του πλέον αποτελεσματικού μηχανισμού μετάβασης, ο οποίος θα αποτελέσει τμήμα της επικείμενης Προσφοράς Αδεσμοποίητης Πρόσβασης στον Τοπικό Βρόχο την οποία θα αποφασίσει η ΕΕΤΤ.

Σύμφωνα με δήλωση του Προέδρου της ΕΕΤΤ, Καθηγητή κ. Νικήτα Αλεξανδρίδη «Η εν λόγω Απόφαση της ΕΕΤΤ είναι πελατοκεντρική και μονοαπευθυντική, προσφέρει στο λιανικό πελάτη τη δυνατότητα αλλαγής παρόχου μέσω σαφώς καθορισμένων βημάτων και συμβάλλει στην ταχύτερη διεκπεραίωση των αιτημάτων και στην αδιάλειπτη παροχή υπηρεσιών προς τον καταναλωτή κατά τη διάρκεια της μετάβασής του σε υπηρεσίες LLU».

Υπενθυμίζεται ότι ο Τοπικός Βρόχος είναι το κύκλωμα που συνδέει το τερματικό σημείο του δικτύου κάθε συνδρομητή με τον κύριο κατανεμητή στο Αστικό Κέντρο του ΟΤΕ. Η αποδεσμοποίηση του τοπικού βρόχου από τον ΟΤΕ μπορεί να έχει δύο διαφορετικές μορφές :
α) Πλήρως Αδεσμοποίητη Πρόσβαση: Ο τοπικός βρόχος εκμισθώνεται από τον ΟΤΕ σε άλλους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους για χρήση από τους συνδρομητές τους.
β) Μεριζόμενη Αδεσμοποίητη Πρόσβαση: Ο τοπικός βρόχος χρησιμοποιείται ταυτόχρονα από τον ΟΤΕ και από άλλους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους. Συγκεκριμένα, ο ΟΤΕ εξακολουθεί να παρέχει την τηλεφωνική υπηρεσία ενώ ο πάροχος παρέχει στον ίδιο τοπικό βρόχο υπηρεσίες μετάδοσης δεδομένων υψηλής ταχύτητας (ευρυζωνικές υπηρεσίες).

Η Απόφαση αυτή τίθεται σε ισχύ από την ημερομηνία δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

---
Περισσότερα: Νομικό πλαίσιο

Δεν υπάρχουν σχόλια: