20.2.07

ΟΤΕ και Forthnet στην Wall Street Journal

Κάτι θέλει να πει η Wall Street Journal αλλά φυσικά δεν τα ξεκαθαρίζει σε βαθμό μασημένης τροφής. Η ανταπόκριση της Anne Jolis από τις Βρυξέλλες περιλαμβάνει δυο καλές αναφορές για τον ΟΤΕ και τη Forthnet αλλά ας δούμε τα πράγματα με τη σειρά. «Φέτος οι εκτιμήσεις για εξαγορές και οι εκτιμήσεις για τα κέρδη θα καθοδηγήσουν [σε υψηλότερα επίπεδα] τους μικρούς τηλεπικοινωνιακούς οργανισμούς, αν και τα κέρδη δεν θα είναι όσο λαμπερά ήταν στο τελευταίο τρίμηνο. Στο μεταξύ τα πρώην μονοπώλια θα υποστούν μείωση των περιθωρίων κέρδους». Ο ΟΤΕ είναι σίγουρα μικρός οργανισμός για τα μάτια της WSJ και των επενδυτών αλλά από την άλλη είναι και πρώην μονοπώλιο, πού να τον κατατάξουμε λοιπόν; Μας μπερδεύετε κυρία Jolis. Αναφερόμενη στις εταιρείες που έχουν μπει στο στόχαστρο επενδυτικών εταιριών (αυτά που λέμε και private equity funds) η ίδια γίνεται περισσότερο σαφής. «... Πιθανοί στόχοι στον κλάδο είναι εθνικά μονοπώλια στα οποία οι κυβερνήσεις πρόκειται να πουλήσουν μετοχές φέτος. Η μείωση της κυβερνητικής εμπλοκής θα διευκόλυνε ίσως τη μετατροπή τους σε επιτυχημένες ιδιωτικές επιχειρήσεις. Στις επιλογές των αναλυτών περιλαμβάνονται ο ΟΤΕ και η TeliaSonera». Κάπως καλύτερα τώρα, να και μια παρατήρηση από την ανταποκρίτρια της WSJ. Η μετοχή του ΟΤΕ έχει ενισχυθεί κατά 2% από την αρχή του 2007, ενώ την ίδια στιγμή ο πανευρωπαϊκός δείκτης Dow Jones Stoxx 600 καταγράφει κέρδη 4,6%. Δηλαδή, ο ΟΤΕ υπολείπεται των επιδόσεων της πανευρωπαϊκής αγοράς, πόσο πιο λιανά να το κάνει κανείς;

Μερικές παραγράφους μετά: «Οι νέοι κανόνες της Ε.Ε. για τον ανταγωνισμό που υποχρεώνουν τους κυρίαρχους παίκτες να μοιράζονται τα δίκτυά τους με τους ανταγωνιστές είναι ένας από τους λόγους που μικρότερες εταιρείες αναμένεται να τα πάνε καλά και θεωρούνται ως καλύτερα τοποθετημένες ώστε να περιορίσουν τα κόστη και να εμφανίσουν αυξημένα έσοδα. Αναλυτές και διαχειριστές κεφαλαίων λένε ότι οι επιλογές τους σε αυτή την κατηγορία [των μικρότερων ονομάτων] είναι η ιταλική Fastweb, η γαλλική Iliad και η ελληνική Forthnet».

Θα πείτε, και σωστά, ότι η ελληνική κυβέρνηση ακούει private equity funds που ενδιαφέρονται για τον ΟΤΕ και της ανεβαίνει η πίεση στο κόκκινο. Ομως σε ένα ενδεχόμενο placement (σε όσο το δυνατόν απλούστερα ελληνικά, διάθεση μετοχών μέσω βιβλίου προσφορών) η ιδιότητα του αγοραστή είναι λεπτομέρεια.

Σχετικά με τη Forthnet είναι δεδομένο το ενδιαφέρον -και- των διαφόρων επενδυτικών εταιρειών, το σούσουρο σχετικά με την εταιρεία σίγουρα θα συνεχιστεί λοιπόν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: