8.2.07

OTE - Εθελούσια έξοδος και κρατική συμμετοχή

Η απάντηση της επιτρόπου Kroes σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημ. Παπαδημούλη:

Μετά την υποβολή τον Νοέμβριο του 2005 συμπληρωματικών στοιχείων από την ελληνική κυβέρνηση σχετικά με την εθελούσια αποχώρηση εργαζομένων από τον ΟΤΕ, η Επιτροπή αποφάσισε τον Φεβρουάριο του 2006 να κινήσει διαδικασία βάσει του άρθρου 88 παράγραφος 2 της συνθήκης ΕΚ. Ειδικότερα, η Επιτροπή εξέφρασε αμφιβολίες για το αν η χρηματοδοτική στήριξη που προσφέρθηκε στον ΟΤΕ υπερέβαινε το απαραίτητο επίπεδο για την απαλλαγή της εταιρείας από τα εικαζόμενα συμπληρωματικά κόστη που απέρρεαν από την παροχή υψηλότερων πλεονεκτημάτων σε υπαλλήλους με οιονεί δημοσιοϋπαλληλικό καθεστώς σε σχέση με το γενικό καθεστώς της εργατικής νομοθεσίας και των σχετικών κανονισμών για τους υπόλοιπους εργαζόμενους. Η απόφαση της Επιτροπής δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ και καλούσε τα ενδιαφερόμενα τρίτα μέρη να υποβάλουν τα σχόλιά τους .

Η Επιτροπή έλαβε συμπληρωματικά στοιχεία από την ελληνική κυβέρνηση, και σχόλια από τρίτα μέρη και η υπόθεση βρίσκεται υπό εξέταση.

Η προαναφερθείσα πρόταση της Επιτροπής αναφέρει επίσης ότι σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση η εθελούσια αποχώρηση εργαζομένων αναμένεται να κοστίσει γύρω στο 1,1 δισεκατ. ευρώ (με καθαρή παρούσα αξία περίπου 860 εκατ.). Ως προς το θέμα αυτό, η ελληνική κυβέρνηση αναφέρεται στο νόμο για την αναδιάρθρωση του ΟΤΕ, που εγκρίθηκε τον Ιούλιο του 2005, σύμφωνα με τον οποίο το κόστος του σχεδίου εθελουσίας αποχώρησης θα βαρύνει κυρίως τον ΟΤΕ, ενώ το ελληνικό κράτος θα συνεισφέρει μεταβιβάζοντας στο συνταξιοδοτικό ταμείο της εταιρείας (ΤAΠ-OTE) το 4% των μετοχών του στον OTE. Το υπόλοιπο κόστος θα κάλυπτε ο OTE. Όπως προβλέπεται στο νόμο, το συνταξιοδοτικό ταμείο της εταιρείας θα λάβει έτσι πλήρη αντιστάθμιση για όλες τις χρηματοδοτικές του δεσμεύσεις και δεν θα προκύψουν συμπληρωματικά κόστη εις βάρος του.

---
Περισσότερα: Συνεχίζει να εξετάζει την εθελούσια αποχώρηση στον ΟΤΕ η Κομισιόν

Δεν υπάρχουν σχόλια: