29.3.07

Implementation Report - Καλύτερο από άλλες χρονιές για την Ελλάδα

Η γκρίνια για την πορεία της ελληνικής τηλεπικοινωνιακής αγοράς δεν λείπει από το 12ο Implementation Report της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τουλάχιστον, όμως, είναι λιγότερη σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. Το report δόθηκε χθες στη δημοσιότητα -με αρκετή καθυστέρηση σε σχέση με το παρελθόν- και για την Ελλάδα επισημαίνει το χαμηλό ποσοστό διείσδυσης της ευρυζωνικότητας σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη (15,7% του πληθυσμού για την Ευρώπη των 25 μέχρι την 1η Οκτωβρίου 2006). Ακόμη, τονίζει ότι μπορεί οι ευρωπαϊκές οδηγίες να πέρασαν στο νομοθετικό πλαίσιο, αλλά ακόμη υπάρχει έλλειψη της δευτερεύουσας νομοθεσίας, οι διαδικασίες όσον αφορά δικαιώματα διέλευσης είναι περίπλοκες και επιπλέον οι εφέσεις κατά των αποφάσεων της ΕΕΤΤ δημιουργούν προβλήματα.
Γενικότερα, η Κομισιόν έδειξε ικανοποιημένη από την πορεία της ευρωπαϊκής τηλεπικοινωνιακής αγοράς, φθάνοντας σε αξία τα 290 δισ. ευρώ πέρσι, επισημαίνοντας ωστόσο ότι το 2006 χάθηκαν σημαντικές ευκαιρίες. Ένα παράδειγμα είναι, ότι οι ευρυζωνικές συνδέσεις αυξήθηκαν μεν πολύ αλλά αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στην εξαιρετική πορεία σε ορισμένες χώρες της βόρειας Ευρώπης. Αντίστοιχα, η διείσδυση της κινητής έχει φθάσει μεν στο 103,2%, αλλά ο κλάδος δεν μείωσε τα τέλη περιαγωγής.
Τι θα κάνει η Κομισιόν φέτος; Θα επιδιώξει εναρμόνιση των κανονιστικών πλαισίων όπως και τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού ρυθμιστή. Και μάλλον θα προσπαθήσει να προωθήσει και το σχέδιο για το διαχωρισμό υποδομών από υπηρεσίες όσον αφορά στους incumbents. Αυτό και αν θα έχει ενδιαφέρον.

Δεν υπάρχουν σχόλια: