15.3.07

Περιαγωγή - Ο κύβος ερρίφθη (σχεδόν)

Στα 50 ευρωλεπτά ανά λεπτό θα υποχωρήσει η χρέωση για τις κλήσεις περιαγωγής εντός της Ε.Ε. από την 1η Ιουλίου 2007, μετά και από όσα είπε από το Ανόβερο η επίτροπος Vivian Reding. Πρόσθεσε ότι πριν το τέλος του ερχόμενου Ιουνίου (όταν και λήγει η προεδρία της Ε.Ε. από τη Γερμανία) θα έχει διαμορφωθεί η κοινοτική οδηγία με άμεση εφαρμογή. "Ορισμένοι ευρωβουλευτές ίσως να ήθελαν να δοθεί στις εταιρείες ένα ακόμα καλοκαίρι και άλλα 3 δισ. ευρώ αλλά νομίζω πως θα έπρεπε να ενδιαφερόμαστε περισσότερο για τις καλές διακοπές των καταναλωτών και όχι για τις καλές διακοπές των εταιρειών" είπε η επίτροπος. Η Ε.Ε. ισχυρίζεται ότι πρόκειται για μειώσεις 70%.

Ψάχνοντας να δούμε τι συμβαίνει στην πράξη: Για ένα τετράλεπτο τηλεφώνημα από το εξωτερικό στην Ελλάδα ο συνδρομητής ενός ελληνικού δικτύου μπορεί να πληρώσει ως και 8 ευρώ (2 ευρώ ανά λεπτό). Αντίστοιχα, όταν ο συνδρομητής βρίσκεται στο εξωτερικό και δέχεται μια κλήση από την Ελλάδα πληρώνει περίπου 1,5 ευρώ. Περισσότερα παραδείγματα στην ειδική ενότητα της Ε.Ε.

Για τα τρία ελληνικά δίκτυα η απόφαση της Ε.Ε. μεταφράζεται σε απώλειες περίπου 1-4% επί των εσόδων τους. Όχι και η πιο ευχάριστη εξέλιξη για τις εταιρείες, αλλά μάλλον δεν θα παραπονεθούν αφού σε αντιστάθμισμα παίρνουν την απελευθέρωση των συχνοτήτων και έτσι όλοι θα είναι αγαπημένοι...

Δεν υπάρχουν σχόλια: