12.4.07

Roaming - Πρώτη απόφαση από το Ευρωκοινοβούλιο

Την ως και κατά 60% μείωση των χρεώσεων περιαγωγής υπερψήφισε σήμερα η αρμόδια επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κάνοντας την επίτροπο Vivian Reding να χαμογελάσει διάπλατα. Ο κανονισμός, όπως εγκρίθηκε, θεσπίζει:

  • Ανώτατο όριο για τη χρέωση του συνδρομητή που πραγματοποιεί κλήση περιαγωγής τα 40 ευρωλεπτά ανά λεπτό
  • Ανώτατο όριο για τη χρέωση εισερχόμενης κλήσης τα 15 ευρωλεπτά. Αυτές οι δύο χρεώσεις θα ενεργοποιηθούν ένα μήνα αφότου θα έχει τεθεί σε ισχύ ο κανονισμός.
  • Ανώτατο όριο χονδρικής χρέωσης (μεταξύ των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας) 23 ευρωλεπτά. Το όριο αυτό θα ισχύσει με το που θα τεθεί σε ισχύ ο κανονισμός, χωρίς να προβλέπεται περίοδος προσαρμογής.
  • Επίσης, όταν ο συνδρομητής θα εξυπηρετείται από κάποιο άλλο δίκτυο λόγω περιαγωγής θα πρέπει να λαμβάνει δωρεάν ένα γραπτό μήνυμα με τις χρεώσεις και στην οθόνη της συσκευής του θα πρέπει να εμφανίζεται κάποιο ειδικό σύμβολο.
To GSM Association (η ένωση των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας) έσπευσε να δηλώσει ότι οι προτεινόμενες ρυθμίσεις βλάπτουν τον κλάδο και διαμαρτύρεται επειδή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αγνόησε, κατά το ίδιο, τις εισηγήσεις ανεξάρτητων συμβούλων.

Ο κανονισμός θα τεθεί υπόψιν της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στα μέσα Μαϊου και το τελευταίο βήμα για την επισημοποίησή του είναι το Συμβούλιο Υπουργών Επικοινωνιών που θα πραγματοποιηθεί στις 7 Ιουνίου στο Λουξεμβούργο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: