4.5.07

ΟΚ από την Ε.Ε. για την εθελουσία του ΟΤΕ

Αν και η ολομέλεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θα συζητήσει το θέμα της κρατικής συμμετοχής στην εθελούσια έξοδο που είχε γίνει το 2005-2006 στον ΟΤΕ έχει προγραμματιστεί για τη Δευτέρα, τα πρώτα μηνύματα από τις Βρυξέλλες λένε πως δεν θα υπάρξει αντίρρηση.

Ασχέτως αν οι επίτροποι αποφανθούν πως πρόκειται ή όχι για κρατική ενίσχυση, αυτό που εμφανίζεται σήμερα ως βέβαιο είναι πως θα ανάψουν το πράσινο φως. Τι όμως σημαίνει αυτό;

Το Δημόσιο, που κατέχει σήμερα το 38% του ΟΤΕ, θα δώσει το 4% των μετοχών του στο ΤΑΠ-ΟΤΕ. Η αξία αυτού του πακέτου μετοχών φτάνει σήμερα τα 410 εκ. ευρώ και το ποσοστό του Δημοσίου θα πέσει στο 34%.

Όμως ο ΟΤΕ είχε συμπεριλάβει στη χρήση του 2005 όλο το κόστος της εθελούσιας εξόδου, χωρίς να λαμβάνει υπόψιν την ενδεχόμενη κρατική συμμετοχή, αφού δεν ήταν βέβαιο πως η Ευρ. Επιτροπή δεν θα εξέφραζε αντιρρήσεις. Μετά τις τελευταίες εξελίξεις ο ΟΤΕ βρίσκεται ξαφνικά με ένα έκτακτο έσοδο ύψους 400 εκατ. ευρώ (δηλαδή την αξία του 4% των μετοχών του), το οποίο έρχεται σε μια εξαιρετικά καλή χρονική στιγμή. Βέβαια, οι μηχανισμοί της Ε.Ε. είναι πιο αργοί ακόμα και από τον... ΟΤΕ, οπότε δεν ξέρει κανείς σήμερα αν αυτό το όφελος θα συμπεριληφθεί στα αποτελέσματα του 1ου ή του 2ου εξαμήνου του 2007 ή ακόμα και στο 2008.

Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί ένα πρόβλημα στο Δημόσιο αναφορικά με τη διάθεση μετοχών του ΟΤΕ με τη διαδικασία του placement (η υπόθεση του στρατηγικού επενδυτή μας έχει αφήσει χρόνους απ' ό,τι φαίνεται). Εφόσον το Δημόσιο επιθυμεί να εισπράξει τουλάχιστον 1 δισ. θα πρέπει να διαθέσει τουλάχιστον το 10% του ΟΤΕ και το ποσοστό του στον οργανισμό θα μειωθεί στο 19%, ίσως και πιο κάτω αν καταλήξει στους θεσμικούς μεγαλύτερο πακέτο μετοχών. Μάλλον στο υπουργείο Οικονομίας δεν θα ήθελαν και τόσο πολύ μια τέτοια εξέλιξη, βέβαια από την άλλη πλευρά τα ασφαλιστικά ταμεία είναι συνδεδεμένα με την εκάστοτε κυβέρνηση και το ΤΑΠ-ΟΤΕ δεν φανταζόμαστε να κάνει καμιά τρελή έκπληξη...

Δεν υπάρχουν σχόλια: