Viviane Reding - Ευρω-FCC και κάτι σαν διάσπαση για τα παλαιά μονοπώλια
H Viviane Reding δεν κάθεται ήσυχα και οι προθέσεις της για την αναμόρφωση των ευρωπαϊκών τηλεπικοινωνιών μπορεί και να προκαλέσουν ανατριχίλα σε πολλούς, συμπεριλαμβανομένων ανθρώπων στο ελληνικό υπουργείο Οικονομίας.
Σε ομιλία της στο European Government Business Relations Council η επίτροπος για την Κοινωνία της Πληροφορίας έριξε μια καλή μπηχτή προς τη Γερμανία που πέρασε νόμο με τον οποίο αποτρέπεται ο ανταγωνισμός στο δίκτυο VDSL της Deutsche Telekom και αφού ξεμπέρδεψε με τη χώρα που έχει αυτό τον καιρό την προεδρία στην Ε.Ε. περιέργραψε για άλλη μια φορά τις προθέσεις της.
- Ομογενοποίηση των ρυθμιστικών συστημάτων που λειτουργούν σήμερα στα 27 κράτη-μέλη και δημιουργία μιας υπερεθνικής ρυθμιστικής αρχής που θα λειτουργεί περίπου όπως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ή η αμερικανική FCC.
- Διαχωρισμός των πρώην μονοπωλίων με τη δημιουργία μονάδων που θα διαχειρίζονται το δίκτυο και μονάδων που θα ανταγωνίζονται τις υπόλοιπες εταιρείες στην παροχή υπηρεσιών. Η επίτροπος δεν αποκλείει το σύστημα αυτό να μη δημιουργήσει κατ’ ανάγκη δύο διαφορετικές εταιρείες, αλλά μάλλον προς τα εκεί θα γύρει τελικά η πλάστιγγα, εξαρτάται από την πολιτική διαπραγμάτευση.
Στο παρελθόν η Viviane Reding έχει μιλήσει περί ουσιαστικών ενεργειών ως το 2009-2010, πρακτικά δηλαδή στο εγγύς μέλλον. Αν ψάχνετε έναν από τους λόγους για τους οποίους η Αθήνα δεν βρίσκει αγοραστή για το 15-20% του ΟΤΕ ίσως εδώ έχετε βρει έναν.
Βασικά σημεία της ομιλίας της V. Reding
«Το κλειδί για την ενθάρρυνση των επενδύσεων είναι η ύπαρξη ενός σταθερού και προβλέψιμου ρυθμιστικού περιβάλλοντος... Δεν έχει βάση η άποψη με την οποία οι επενδύσεις θα γίνουν μόνον όταν σταματήσει ο ρυθμιστικός έλεγχος των κυρίαρχων παρόχων» (μετάφραση: τα λέω στις Βρυξέλες να τα ακούσουν στο Βερολίνο).
«Δύο δεκαετίες μετά το άνοιγμα των εθνικών αγορών εξακολουθούμε να μην έχουμε μια ενιαία αγορά, κυρίως επειδή η εσωτερική αγορά έχει διασπαστεί σε 27 διαφορετικά κανονιστικά συστήματα... Το αποτέλεσμα είναι οι επενδυτές να μην αισθάνονται σίγουροι και να φρενάρουν τις επενδύσεις, τον ανταγωνισμό και την καινοτομία. Το Internet μπορεί να μη σταματάει στα ευρωπαϊκά σύνορα όμως το κάνουν οι ευρυζωνικές υπηρεσίες!.»
«Δεν πιστεύω πως η Ευρώπη πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα της διάσπασης της ΑΤ&Τ ώστε να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός. Πρέπει να βρούμε έναν ‘ευρωπαϊκό τρόπο διαχωρισμού’... Πιστεύω πως οι ρυθμιστικές αρχές πρέπει να έχουν ένα ακόμη εργαλείο – το νομικό διαχωρισμό των δικτύων από τα επίπεδα των υπηρεσιών.. δημιουργώντας μια ξεκάθαρη γραμμή μεταξύ του τμήματος του οργανισμού που διαχειρίζεται το δίκτυο και του τμήματος που ανταγωνίζονται με τους άλλους παρόχους στη χρήση του δικτύου... Η πιθανότητα του πλήρους διαχωρισμού δεν θα έπρεπε να αποκλειστεί... Η κατάλληλη μέθοδος για να επιτύχουμε τον ευρωπαϊκό τρόπο διαχωρισμού θα συζητηθεί περαιτέρω εντός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής»
«Μία από τις επιλογές είναι να μετασχηματίσουμε το European Regulator’s Group σε ένα ‘ομοσπονδιακό σύστημα’ των εθνικών ρυθμιστικών αρχών (πιθανόν στο πρότυπο του ευρωπαϊκού συστήματος των κεντρικών τραπεζών».
Και μερικοί αριθμοί
Τα συνολικά έσοδα των εταιρειών πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών το 2006 ήταν 643 δισ. ευρώ, με τον τομέα των τηλεπικοινωνιών να ελέγχει το 44% αυτού του κύκλου εργασιών ήτοι 284 δισ. ευρώ.
Το 18% των ευρωπαϊκών νοικοκυριών χρησιμοποιεί τουλάχιστον ένα συνδυαστικό πρόγραμμα, κυρίως κάποιο από τα πακέτα double play.
Οι επενδύσεις των εταιρειών τηλεπικοινωνιών το 2006 αυξήθηκαν κατά 5% σε σύγκριση με το 2005 και έφτασαν τα 47 δισ. ευρώ.
Περισσότερα
Η ομιλία της επιτρόπου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου