7.12.07

Δημόσιο vs MIG - 1:0

Δηλαδή τόσο καιρό βλέπαμε τις δυο ομάδες να κάνουν ζέσταμα; Μάλλον ναι, τέλος πάντων, ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης κατέθεσε σήμερα στη Βουλή μια τροπολογία που προσπαθεί να βάλει πάγο στην MIG και επειδή πολλά θα ακούσετε και θα διαβάσετε, ρίξτε μια ματιά στην τροπολογία, τα bold δικά μας.

1. Επί ανωνύμων εταιριών εθνικής στρατηγικής σημασίας, που έχουν ή είχαν μονοπωλιακό χαρακτήρα, και ιδίως όταν πρόκειται για εταιρίες που έχουν στην κυριότητά τους ή εκμεταλλεύονται ή διαχειρίζονται εθνικά δίκτυα υποδομών, η απόκτηση από άλλο μέτοχο, εκτός του Ελληνικού Δημοσίου, ή από συνδεδεμένες με αυτόν επιχειρήσεις κατά την έννοια του άρθρου 42 ε του κωδ. ν. 2190/1920, ή από μετόχους που δρούν από κοινού με εναρμονισμένο τρόπο, δικαιωμάτων ψήφου από 20% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου και άνω, προϋποθέτει την προγενέστερη έγκριση της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων του ν. 3049/2002, κατά τη διαδικασία του νόμου αυτού.
2. Η έγκριση χορηγείται εφόσον πληρούνται κριτήρια αξιολόγησης προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος, ώστε να διασφαλίζεται η συνεχής και απρόσκοπτη παροχή των προσφερομένων υπηρεσιών και λειτουργία των δικτύων. Ενδεικτικά λαμβάνονται υπόψη ως κριτήρια αξιολόγησης και συνεκτιμώνται α) η εμπειρία των τρίτων μετόχων στο αντικείμενο των ανωτέρω επιχειρήσεων, β) η φερεγγυότητά τους, γ) πληροφορίες αναφορικά με τις επενδυτικές τους στρατηγικές, δ) η διαφάνεια των συναλλαγών τους, ε) τα συγκεκριμένα επιχειρηματικά τους σχέδια, στ) το μέγεθος και το είδος του επενδυτικού τους προγράμματος, ζ) το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς, η) η διασφάλιση των θέσεων εργασίας, θ) η δομή του μετοχικού τους κεφαλαίου και ιδίως η συμμετοχή κεφαλαίων εκτός της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης, βάσει της αρχής της διαφάνειας και της αμοιβαιότητας ι) ο τρόπος λήψεως αποφάσεων.
3. Οι αποφάσεις των ως άνω εταιριών εθνικής στρατηγικής σημασίας που αναφέρονται στα ακόλουθα θέματα υπόκεινται για την εγκυρότητά τους σε έγκριση του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών προς διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος.
Α) Στη διάλυση της εταιρίας, τη θέση της σε εκκαθάριση και τον ορισμό εκκαθαριστών,
Β) Σε οποιοδήποτε εταιρικό μετασχηματισμό των ανωτέρω επιχειρήσεων, όπως ενδεικτικά στη μετατροπή, τη συγχώνευση με άλλη εταιρία, τη συγχώνευση με σύσταση νέας ανώνυμης εταιρίας, τη διάσπαση, με οποιαδήποτε μορφή και αν αυτή πραγματοποιείται, ή την απόσχιση κλάδου ή κλάδων, η οποία μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την παροχή υπηρεσιών σε τομείς στρατηγικής σημασίας.
Γ) Σε οποιαδήποτε μεταφορά, μεταβολή ή μετατροπή, οποιαδήποτε εκχώρηση, παροχή ως εγγύηση, καθώς και σε οποιαδήποτε μεταβολή ή αλλαγή του προορισμού των στρατηγικής σημασίας στοιχείων του ενεργητικού των ανωτέρω εταιριών και των βασικών δικτύων και υποδομών για την οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας καθώς και για την ασφάλειά της.
4. Η έγκριση της προηγουμένης παραγράφου παρέχεται με υπουργική απόφαση που εκδίδεται εντός χρονικού διαστήματος 30 ημερών από της υποβολής της αποφάσεως της εταιρείας στον Υπουργό. Σε περίπτωση παρόδου άπρακτης της προθεσμίας αυτής, θεωρείται ότι η απαιτούμενη έγκριση έχει παρασχεθεί.
5. Η ισχύς των διατάξεων του παρόντος άρθρου αρχίζει από την κατάθεσή του στη Βουλή των Ελλήνων.

Κυκλοφορεί και ένα non paper που αναφέρεται στα νομικά της υπόθεσης:

Περίληψη Γνωμοδότησης
των Νομικών Συμβούλων
του Ελληνικού Δημοσίου στις Βρυξέλες

Η Κυβέρνηση κατέθεσε σήμερα στη Βουλή ρύθμιση επί εταιριών στρατηγικής σημασίας, που θέτει τις προϋποθέσεις και τους όρους για την απόκτηση από άλλους μετόχους, εκτός του Ελληνικού Δημοσίου δικαιωμάτων ψήφου άνω του 20% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου.
Τα κριτήρια που τίθενται συνάδουν απόλυτα με το Ευρωπαϊκό Κοινοτικό δίκαιο προς διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος με σκοπό την απρόσκοπτη λειτουργία και παροχή υπηρεσιών σε τομείς που κρίνονται στρατηγικής σημασίας για τα ελληνικά συμφέροντα.
Ενόψει των αρχών της διαφάνειας, της αναλογικότητας, της ίσης μεταχείρισης και της αμοιβαιότητας, το Κοινοτικό δίκαιο δίνει την ευχέρεια στις κυβερνήσεις να θεσπίζουν τα κατάλληλα μέτρα ώστε να προστατεύουν τομείς υπηρεσιών γενικού συμφέροντος. Τονίζεται ότι οι προτεινόμενες ρυθμίσεις ουδόλως αποτρέπουν την επένδυση ξένων κεφαλαίων στη χώρα μας.
Κρίνεται αναγκαίο, σε τομείς στρατηγικής σημασίας, οι επίδοξοι επενδυτές να πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια φερεγγυότητας, διαφάνειας και σχετικής εμπειρίας, ώστε να αποτρέπεται η λήψη αποφάσεων που μπορεί να οδηγήσουν σε αποτελέσματα που θέτουν σε κίνδυνο την παροχή υπηρεσιών σε αυτούς τους τομείς.
Η Ελληνική ρύθμιση έχει διατυπωθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι απόλυτα σύμφωνη με τις επιταγές του κοινοτικού δικαίου. Παράλληλα με την Ελλάδα και άλλες χώρες προτίθενται να λάβουν αντίστοιχα μέτρα, για την προστασία σε τομείς κλειδιά της οικονομίας τους από επενδύσεις αμφίβολες ως προς τους επενδυτικούς τους σκοπούς.
Χοντραίνει το παιχνίδι... A, μην ξεχάσω και το μέτρημα της ημέρας, στο 18,5% του ΟΤΕ η MIG...

Δεν υπάρχουν σχόλια: